När Disney köpte Club Penguin

Club Penguin var en så kallad community för barn där de kunde mötas och chatta, spela spel och pyssla om avatarer i form av små söta pingviner. Club Penguin utvecklades av tre herrar från British Columbia i Kanada. Spelet blev en stor succé med många användare och här såg mediajätten Disney en potential att få in en fot på den digitala marknaden. Det gjorde olika spin-off-spel på Penguin i olika branscher som exempelvis kasinobranschen. Denna community hade då över 12 miljoner användare som spelade spelet gratis men det fanns ungefär 700 000 användare som prenumererade på ytterligare funktioner, en prenumeration som då kostade 5,95 dollar. Företaget grundades i mars 2005 och hade vid köpet 130 anställda.

Köpesumman delad i två delar

Företaget Club Penguin var värderat till 700 miljoner dollar och vid övertagandet 2007 skulle köpesumman delas upp på så vis att de tre grundarna skulle få 350 miljoner dollar kontant vid övertagandet och ytterligare 350 miljoner dollar om vissa finansiella mål uppnåddes under 2009. Det såg lovande ut och antalet unika användare ökade och så även de som betalade för spelet, något som var nödvändigt då Club Penguin enbart finansierades med intäkter från abonnenter. Abonnenterna kunde göra mycket mera än gratisspelarna men ändå var det en ganska liten andel av spelarna som köpte en prenumeration. Mervärdet var att betalande spelare kunde köpa saker till sina avatarer – pingvinerna.

En inte helt lyckad affär

Club Penguin var en av flera communities för barn och köpet av spelet visar hur sugna Disney var på att komma in på den digitala underhållningsmarknaden då den förutspåddes öka lavinartat under de år som skulle följa efter köpet. I USA spenderade man 725 miljoner dollar 2008 på underhållning online, en ökning med 375 miljoner dollar på två år. Disney förklarade att de ansåg att det var en mycket bra investering då den inte i övrigt krävde några stora investeringar. Med facit i hand blev det inte någon kassako för Disney. I stället för att utveckla spelet vidare gör de det nu tillgängligt på mobila enheter.

Post Navigation